Vissza a nyitó oldalra * Új kezdeményezés

A Balaton Akadémia 2006  május utolsó hétvégéjén (26-27) tervezi a

„Laus Pannoniae –költők, fordítók, szerkesztők VIII. nemzetközi találkozóját”.

Keszthelyen és Lendván 50 hazai és  külföldi  meghívottal és további 50-60 vendéggel számolunk mindkét helyszínen.

A találkozó központi gondolata a Keleti Golf-áram a Közép-Európai térség egymásra utalt, közös történelmi múltú nemzeteinek kulturális együttműködése, (s ebben az irodalom kitüntetett szerepe.)

A tanácskozás őszi (ill.korábban megkezdett) előadássorozatunk

- lengyel nap a Szolidaritás 25.évfordulóján (Kovács István, Zsille G, Cséby Géza) szlovákok és magyarok Duray Miklós, Dobos László, Karol Wlachovsky), magyarok Szlovéniában ( Varga József, Bence Lajos, Göncz László ) ,a cseh történelemről,(dr. Csémy Tamás - Cseh Centrum) bolgárok (Margarit Jekov, Gencso Hrisztozov, Arató György), magyar irodalom a Drávaszögben (Csörgits József) és a Vajdaságban ( Tari István, Sava Babic) szerepe közös művelődés- és irodalomtörténetünkben. Ennek összefoglalásaként szeretnénk összegezni, hogy mit tehetnek az alkotóművészek népeink kölcsönös megértéséért.

Az előadások (pénteken 16.00-tól Keszthelyen a Kastélyban és szombaton 11.00-től Lendván a Bánffy kulturális központban) a következő hónapban véglegesítendő programterv szerint lesznek.

A korábbi előadások summázata mellett, szeretnénk ha bemutatkoznának, a térség irodalmi, kulturális folyóiratai.

Ezen a találkozón több a térséghez kötődő, az utolsó évben itthon, Szlovéniában, Szlovákiában és másutt megjelent könyv bemutatását is tervezzük.

A találkozó meghívottjai a korábbi rendezvények hazai és külhoni írói és szerkesztői. Védnökei a társrendezést vállaló szervezetek vezetői, hivatali beosztásuk és írói életművük alapján felkért személyiségek. (Névsoruk az előző tanácskozások meghívóiban és emlékeztetőiben, illetve a Balaton Akadémia internetes honlapján –www.balatonakademia.ngo.hu – olvasható.)

A Pannonia dicsérete első hét találkozójáról összefoglaló tanulmányt közölt a Pannon Tükör 2005/4. száma.

 Idén ismét önköltségesnek szervezzük a találkozót. 6000 ft-ot kérünk a két napra érkezőktől, 2000 ft ha csak a második napi programra érkezik valaki. Kérjük mielőbbi visszajelzésedet részvételi szándékodról.

 Barátsággal köszönt: Szijártó István

Keszthely, 2006 március 15

Vissza a lap tetejére