Vissza a nyitó oldalra


KÖRLEVÉL

 

A BALATON AKADÉMIA TAGJAI ÉS TÁMOGATÓI RÉSZÉRE

 

Tisztelt Barátaim!

A Balaton Akadémia 1991 évi alapítása óta az egyik legnehezebb évét kezdte 2008-ban. Köszönjük Keszthely város-vezetőinek, elsősorban Ruzsics Ferenc polgármester Úrnak, hogy öt keszthelyi év, több mint félszáz Keszthelyen rendezett nyilvános tanulmányi nap után iratainkat, könyveinket, bútorainkat, tavasszal a Kastély pincéjéből a Kossuth Lajos u. 45. alatti irodánkba költöztethettük. (dr. Szabó Imre, dr. Sáringer Gyula és dr. Csepinszky Béla segítségét külön is köszönöm.)

Rendezvényeinknek a Helikon Kastélymúzeum továbbra is biztosít helyet, köszönet dr.Czoma László igazgatónak és a munkánkat támogató figyelemmel követő Manninger Jenő Zala Megyei Közgyűlési elnöknek. Nyilvános tanulmányi napokon Keszthelyen – és a Balatonon kívül - Budapesten, Bécsben, Pozsonyban, Kaposváron, Pécsen, Nagymaroson, Piliscsabán is találkoztunk barátainkkal (elsősorban a könyvek szerzői jóvoltából) - összesen 27 alkalommal.

Központi témánk 2008-ban a Márciusi Charta bemutatását követően a földkérdés, majd az iskolaügy tárgykörének megvitatása (öt találkozón - Keszthelyen, Budapesten és Nagyberkiben – 25 előadóval) Az előadásokat jövőre megjelentetjük könyvsorozatunkban.

A honlapunkat 2001 óta működtető „NGO - szerver” téli megszűnésével némi zavar keletkezett, de Kiss Zalán informatikus segítségének köszönhetően tavasz végétől működik a www.balatonakademia.hu honlap.

Irodánk berendezése lehetőséget adott arra, hogy a „Balaton Akadémia - Táj és Magyarságkutató Intézet” munkacsoportjai aktivizálódjanak.

Bárdi László egy.i docens, Kína szakértő, a Pécsi Egyetem Ázsia Centrumának alapítója, az angliai Royal Society és a  Kínai Akadémia tagja, „Stein Aurél-Keleti kapcsolatok” munkacsoportunk vezetője több előadást tartott idén, s a Balaton Akadémia kiadta egyik új kutatásain alapuló könyvét (Napkelet üzenete)

A „Németh László irodalmi-művelődéstörténeti munkacsoport” idén kiadásra előkészítette Szabó István emlékezete kötetét (szerk. Németh István Péter) és Várhelyi György munkái kötetét (szerk. Szijártó István)

Az „EU – Georgikon agrárinformációs munkacsoport” szervezője Csepinszky Béla 2003 óta megjelentette az egyetemmel együttműködve 250 internetes hírlevelét. (Szeretnénk jövőre ezek legfontosabbjait kötetben is kiadni.)

A „Mediterrán Műhely” alapító vezetője: Papp Árpád az év során a Búvópatakban folyamatosan jelentkezett új írásaival. (Spyros Zambelis tavaszi meghívásának -Athén, Kythíra- nem tudtunk eleget tenni.)

(„Lóczy Lajos földrajzi, környezetvédelmi” és a „Csík Ferenc olimpiatörténeti –Kalokagathia” munkacsoportunk az idei évben sem működött)

Könyvkiadónk megkezdte a Szent György könyvek kiadását (sorozatszerkesztő Szijártó István). Az év során 14 kötetünk jelent meg, s további három kötet megjelenését készítettük elő. (A Szent György könyvek sorozatot a Béres RT, a Hunginvest és a Pipacshon Kft. támogatja.)


Pénzügyeink:

Adó 1% - felajánlásból idén 174.000 forintot kaptunk, köszönjük az ismeretlen támogatóknak. (Rendezvényeinkre és könyveink nyomdaköltségére fordítottuk.)

Ősszel a MASZRE pályázatán könyveink népszerűsítésére nyertünk 450.000 frt-ot. (Az elszámolás folyamatban van.)

Köszönünk minden támogatást, kérjük a tagdíjak rendezését. Évi 2000 frt. nyugdíjasoknak és diákoknak 1000 frt. A 2003 óta elmaradt tagdíjakat 2000 frt egyszeri befizetésével mindenki rendezheti.

A BA tevékenységét a Philotherm, a Regsoft Kft, a Zala Megyei Önkormányzat, Laus Pannoniae –költők, műfordítók szerkesztők találkozónkat Veszprém és Somogy megye Közgyűlése, Kaposvár és Hévíz városok polgármesterei támogatták. Köszönjük a Számvevők BT és Farkas Márta sok munkáját, önzetlen támogatását.

Rendezvényeink tervezése egyre több nehézségbe ütközik, ezért nem tudom előre jelezni, hogy 2009-ben mely napokon találkozunk.

Idén sem tudtuk újra megnyitni a Kastélyban Erőss János csontfaragásainak állandó kiállítását. Ez a jövő feladata maradt.

Áldott Karácsonyi ünnepeket és Boldog Újévet kívánok elnökhelyettesünk, Sándor József Professzor Úr nevében is.

2008 decemberében, barátsággal:
Szijártó István


 Vissza a lap tetejére