Vissza a nyitó oldalra


Emlékeztető a Balaton Akadémia tavaszi rendezvényeiről

 

A várakozás határozta meg tavaszi hónapjainkat: megoldódik-e öt év után a Balaton Akadémia elhelyezése Keszthelyen, kapunk-e egy 20-25 m2-es irodát, s ezzel normális elhelyezést a Balaton Akadémia Táj és Magyarságkutató műhely, a Balaton Akadémia Kiadó, illetve a Társaság a Balaton Akadémiáért Közhasznú Egyesület részére? A városvezetők kedvező döntése után, - melyet ezúton is köszönünk! - a munka felgyorsult: irataink, könyveink elhelyezése, tavaszi rendezvényeink, s a Szent György könyvek 2007 decemberében Budapesten indított sorozata 12 kötetének megjelentetése. Nyár végére realitássá válhat rendezvényeink mellett (224 nyilvános tanulmányi napon vagyunk túl) a Balaton Akadémia Könyvkiadó - 1993 óta kiadott 66 kötetét, a 13 kötetes Máskor könyvek sorozatát is folytatva, a Szent György könyvek sorozatával országosan is figyelmet keltő munkát folytassunk.

Ami a következő évek terveit illeti: hiszem én is Berzsenyi hajdani óhaja szerint, hogy új Weimar teremthető Keszthelyen, s ebben remélem, segíthetünk mi is.

Lehet más ma a világ, mint 30, vagy akár 10 éve volt, tanácsaink  KD nem idegen ellen!- nem jutnak el mindenüvé, de meggyőződésem, hogy a jövő nem nélkülözheti a Balaton Akadémia előadóinak szóban, írásban megfogalmazott történelmi tapasztalatait határozta meg tavaszi munkánkat.

Nem vitatom, hogy a bölcsek köve az elmúlt öt év hatvan Kastélybeli rendezvényén előadó száznál több vendégünk birtokában van, - de ostobaság lenne a ma döntéshelyzetben levő fiatalabb korosztályoktól, ha lekicsinyelnék Kossuth -, Széchenyi-, Magyar Örökség-díjas előadóink, professzoraink, élvonalbeli művészeink, volt minisztereink gondolatait, tanácsait.

 


 Vissza a lap tetejére