Vissza a nyitó oldalra


EMLÉKEZTETŐ

 

A „Laus Pannoniae – Pannónia dicsérete költők, fordítók, szerkesztők XI. találkozójáról.”

Keszthely, Kastély 2010. június 11-12.

 

A meghívóban jelzettek szerint zajlott le másfélnapos találkozónk, melyet a szociográfia, a magyar valóság időszerű kérdéseiről rendeztünk

FEKETE GYULA emlékét is idézve.

A rendkívüli hőségben 33-an voltunk. (25-en 14 helyiségből – Budakeszi, Budapest, Pécs, Hosszúhetény, Kaposvár, Mosdós, Lendva, Zalaegerszeg, Lendva, Győr, Kolozsvár, Tapolca, Badacsony, Becehegy - utaztunk Keszthelyre) Köszönjük irodalmi - közéleti hetilapunk a „Nagyítás” tudósítását (jún.16) tanácskozásunkról. Külön örültünk Fekete Gyula gyermekei jelenlétének, akik megérezhették, hogy miért szerettük Édesapjukat, aki a Balaton Akadémia diákjainak is tartott –indexükbe kerülő - féléves demográfiai előadássorozatot, melynek anyagát a Balaton Akadémia könyvek sorozata 27. köteteként „A legfontosabb közügy” címen adtuk ki. (A könyvből Balás Béla püspök egyházmegyéjének rendelt példányokat - 200-at oszthatott szét) Miért járt túl a nyolcvanon évente többször a Balaton Akadémia rendezvényeire. Czoma László, Szijártó István, Németh István Péter, Csendes Csaba, Andrasofszky Barna, Kellermayer Miklós, Búzás Szilvia, s a nap főelőadója Albert Gábor író szólt 1983-ban írt szociográfiája ma is érdekes tanulságairól. A közös vacsorát követően a futball világbajnokság, a kellemes Balaton-parti séta zárta a napot.

A szombati napot az előző nap előadásaihoz kapcsolódó könyvek bemutatásával kezdtük, majd Albert Zsuzsa a Magyar Rádió volt irodalmi szerkesztője rendkívül érdekes, valóban élményt adó előadását hallgattuk meg. Dr. Göncz László történész a szlovéniai magyarok parlamenti képviselője, Bence Lajos író főszerkesztő, Papp Árpád író, Péntek Imre költő, főszerkesztő, Csernák Árpád író, főszerkesztő nagyszerű helyzetelemző előadásai után a szombati főelőadó Andrásfalvy Bertalan néprajztudós zárta a Laus Pannoniae XI. találkozóját.

Gondolatgazdag, izgalmas kérdéseket felvető, felelősségteljes tanácskozást zártunk. A rendezvényt a Zala megyei közgyűlés elnöke: Manninger Jenő országgyűlési képviselő támogatta. Köszönjük.

Keszthely 2010.június 18. Szijártó István

„Elődeink évszázadok óta olyan látványosan, gyönyörűen tudtak elbukni, elvérezni, vereséget szenvedni – a nép, a magyarság ügyét persze magukkal rántva a bukásba – hogy ez a mozdulat már a vérünkké, idegünkké, egyéniségünkké vált, reflexeinkben is ez utánozzuk. Holott időközben megfogyatkoztak az életerő tartalékai – alulmaradni nekünk már nincs jogunk. Egyetlen útja maradt számunkra a becsületnek, a tisztességnek is: a győzni tudás.” ( Fekete Gyula)
 Vissza a lap tetejére