Vissza a nyitó oldalra


BALATON AKADÉMIA

Táj- és Magyarságkutató Központ (alapítva 1991-ben)

 

Emlékeztető a Balaton Akadémia március 13.-i keszthelyi találkozójáról.

A programban előzetesen jelzett előadók mindegyike eljött, s a 30 résztvevő meghallgathatta a természettudományokból akadémiai doktori fokozatot szerzett professzorok előadásait, Kellermayer Miklós az előttünk álló választást történelmi kegyelmi helyzetnek nevezte. A Príma-Díjas tudós beszélt az Akadémia felelősségéről, a mai egyetemi rendszerről mely sürgős átalakításra várna. Körmendy Béla március tizenötödike jelentőségéről beszélt, a 12 pontról, s szólt az általa alapított Tóth Ilona díjról melyet már négy pesti, marosvásárhelyi, pécsi- szabadkai és debreceni kitűnő tanuló szigorló orvostanhallgató kapott meg. Bertók Loránd, aki nemcsak kutatóprofesszor, hanem magyar lovas-bajnok is, a bankok szerepéről, a mértéktelen kapzsiság megfékezéséről, a minden jószándékú magyarral való összefogás felelősségéről szólt. Bába Iván irodalomtörténész, volt varsói nagykövet és külügyi államtitkár előadásában a XX. századi népi és urbánus viták továbbéléséről az 1985-ös monori, majd a későbbi lakitelek-i találkozókról szólt, s elemezte a mai politikai helyzetet.  Németh István Péter legújabb verseit hallgattuk meg, majd. a kérdések és válaszok után fél kettőkor fejeződött be a program. Gyökeres változásokra van szükség, és kétharmados Fidesz győzelem kellene ahhoz, hogy a nemzeti felemelkedésben biztosak lehessünk.

 

Az április 10.-i KÖLTÉSZET NAPI ünnepi találkozónk a KASTÉLYBAN 11.00 és 13.30 között lesz.  – Irodalom, oktatás – nevelés, környezetvédelem.

A Szent György könyvek és a Balaton Akadémia könyvek új köteteinek a szerzők részvételével történő bemutatása (négy 2010-ben kiadott könyvünk: Vargha Béla, Koós Ferenc, Gombocz János, Szepessy Tibor munkái

Gyurácz Ferenc főszerkesztő, kiadó: a Magyar Nyugat könyvkiadó új kötetei.  Németh István Péter új versei

 

Ekkor tartjuk 2010 évi közgyűlésünket, melynek egyetlen témája a 2009. évről készített közhasznúsági beszámolónk megvitatása és elfogadása. Közhasznúsági beszámoló a 2009. évről Munkánkat egyesületi alapszabályunk és a Balaton Akadémia küldetésnyilatkozata szerint végeztük. A részletes beszámolót feltesszük a honlapunkra.

Pénzügyi beszámolónkat Farkas Márta könyvvizsgáló elkészítette, a helyszínen kiosztjuk.

Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

 

Dr. Sándor József sebészprofesszor alelnök nevében is dr. Szijártó István elnök

 

dr. Szijártó István igazgató

8360. Keszthely, Kossuth Lajos u.45.

www.balatonakademia.hu

iszijarto@freemail.hu  +36-30-2378079


 Vissza a lap tetejére