Vissza a nyitó oldalra


BALATON AKADÉMIA

 

Emlékeztető a Laus Pannoniae XII. találkozójáról

 

Badacsony 2011. június 3-4.

 

Orgel László és Harmati Miklós barátaink vendégeiként találkoztunk. 36 meghívott –korábbi találkozóinkon is résztvevő – közül 24-en vettek részt (az első napon Albert Gábor előadásán (az írói felelősségről) 21-en voltunk, a Papp Árpádra emlékező másnapi előadásokon és résztvevő költőbarátaink új köteteinek bemutatásán 16-an vettünk részt.)

Köszönjük az előadásokat az érdeklődők jelenlétét. 2012. március 19.-én Kaposváron Papp Árpád emlékére egész napos tanácskozást szervezünk. Szabó Pálma előadóművész és Németh István Péter egy CD készítését tervezik Papp Árpád verseiből, a találkozó helyszínét a város vezetőivel, a Somssich-Táncsics Baráti Kör elnökével, a Búvópatak főszerkesztőjével majd egyeztetjük. Papp Árpád emlékének őrzésére több elképzelésünk van, s örömmel várjuk mindenki javaslatát a Balaton Akadémia keszthelyi irodájának címén.

Erőss János Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban kiállított csontfaragásait, melyeket a művész özvegye a Balaton Akadémiának ajándékozott, s melyeket korábban Balatonbogláron, Balatonőszödön és Budapesten is kiállítottunk, Csíkszeredán, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség központjában, a Tanítók Házában fogjuk végleg elhelyezni.

A művek így a Csíkcsatószegen született művész, tanár, restaurátor szülőföldjére hazatalálnak. Köszönjük dr. Czoma László igazgatónak a keszthelyi kiállítást és Lászlófy Pál és Burus-Siklódi Botond elnök uraknak a művek székelyföldi befogadását. A Balaton Akadémia megtisztelőnek találta, hogy az alkotásokat 12 évig őrizhette és azokat tízezrek számára bemutathatta. A csíkszeredai kiállítást júl 18.-án a XIX Bólyai Nyári Akadémia ünnepi megnyitóján a Százak Tanácsa és a Balaton Akadémia elnöki és professzori tanácsa nevében Andrásfalvy Bertalan néprajztudós ajánlja a látogatók figyelmébe.

(Az elmúlt 5 hónapban a Balaton Akadémia találkozói számára csak 1 időpontot sikerült a Kastélyban találnunk. A Goldmark Művelődési Központban, a Kossuth u. 45 alatt az irodánkban, illetve Kaposváron, Budapesten, Tapolcán, Badacsonyban, Balatonfüreden találkoztunk.)

 

MEGHÍVÓ

 

Nyár előtti utolsó találkozónkat Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban június 30.-án csütörtökön délután 14.00 és 16.00 között tartjuk.

(Kezdeményeztem, hogy Czoma László búcsúzó igazgató a Kastély múltjáról, utódja Pálinkás Róbert igazgató a jövő terveiről szóljon nekünk, de Czoma igazgató Úrnak nem volt alkalmas az időpont.) Az Elnöki és Professzori Tanács tagjai között a Kastély képviselője ezentúl Pálinkás igazgató Úr lesz. Bemutatjuk a Balaton Akadémia Kiadó új könyveit s beszélni szeretnénk a Százak Tanácsa az ország helyzetéről készített elemzéseiről.

A részletes programot később tesszük közzé. Mindenkit barátsággal hívunk!

 

Szijártó István

0630-2378079

iszijarto@freemail.hu, www.balatonakademia.hu

 Vissza a lap tetejére