Vissza a nyitó oldalra


BALATON AKADÉMIA

Emlékeztető

 

A Balaton Akadémia június 22.-i ülésén a Kastélyban huszonketten voltunk együtt ezúttal nyolc településről, s meghallgattuk professzor barátaink dr. Szigethy Gábor író (Széchenyi esszéi a BA könyvek 76. kötete.) és dr. Kiss Jenő akadémikus (A magyar nyelvről irt tanulmányát a Szent György könyvek sorozatában jelentettük meg) kitűnő előadásait. A jelenlevők figyelmébe ajánlottam Magyaródy Szabolcs - a nemzeti összefogás fáradhatatlan kanadai öregcserkész munkása - írásait (A nemzetért – Szent György könyvek).

Ezután került sor a május 11-12.-i konferenciánkon (Táplálkozás és életmód) elhangzott előadások és további tíz szerzőnk írásait tartalmazó JÓT S JÓL! konferencia-kötetünk (összesen 25 szerző) bemutatására.

Siófokon ősszel a Százak Tanácsa konferenciáján a termőföld és élelmiszergazdaságunk kérdései, májusban Keszthelyen a táplálkozás és életmód volt napirenden. Mostani tanácskozásunk célja, hogy végiggondoljuk ÉLETÜNK MINŐSÉGÉNEK valamennyi összetevőjét, s a Százak Tanácsa egy munkacsoportjának legfőbb teendőit.

Mert a „legnagyobb magyar” ma is példát ad a személyes hiúságot, érdeket félretevő alkalmazkodásból, gyakorlati cselekvésből, összefogásból. „Egyesség nélkül Hunnia semmi”- írta. Mi hisszük, hogy a nemzeti összefogás alapja lehet ékes-édes anyanyelvünk, mely a világ 7000 ismert nyelvéből a beszélők száma szerint a 73. (Európában a 12.) mely régebbi, mint a szláv és újlatin nyelvek. Dr. Bardócz Zsuzsanna vegyész, egyetemi tanár, dr. Kristóf Margit orvos, Tóth Elemér mérnök és agrárszakemberek: Páli Lajos agrármérnök, dr. Kovács József emeritus professzor, dr. Márai Géza egy.-i docens, dr. Szabó Imre agrármérnök, egyetemi főtanácsos hozzászólásaikban rendkívül sok és nagyon izgalmas kérdést érintettek - melyeknek okos és őszinte megbeszélése fontos és időszerű lenne. A jelenlevők a Százak Tanácsa júniusi ülésén megfogalmazott jószolgálati missziójához csatlakozva (a nemzet szekerét egy irányba kell húzni mindenkinek, tudva, hogy „ami erkölcsileg rossz, az politikailag is rossz!”Széchenyi) a nemzet aggasztó helyzetét (a távolabbi jövő alapvető értékeinket fenyegető veszélyeinek tudatosításával!) a döntéshozók figyelmének középpontjába kell helyezni. Bhután királya számára fontosabb az emberek boldogsága, mint a GDP növekedése – lehet érdemes ezen elgondolkodnunk, mert Zrínyi, Berzsenyi, Széchenyi, Vörösmarty, Ady, József Attila, Németh László és mások írtak hasonlókat. Az önellátásra való berendezkedés, a gyermekek nevelésében a természethez és a munkához közelítés, az egészséges – bio – táplálék, a testedzés, a közös játékok, a néphagyományok őrzése, a demográfiai helyzet javítása, a népegészségügy kérdései és lelki egészségünk gondozása,

a független tanulás öröme, a tisztességes és örömmel végzett munka becsületének visszaállítása, a megemlékezés az Úr napjának megszenteléséről - nem csak megoldandó feladatok, hanem életminőségünk (a health-related quality of life) javításának előfeltételei. A Százak Tanácsa ÉLETMINŐSÉG munkacsoportjának javaslatait a Vidékfejlesztés és az Emberi Erőforrás minisztereinek rendelkezésére bocsátjuk. Találkozókon, vitafórumokon ismertetjük meg véleményünket az érdeklődőkkel, melyekre a sajtó képviselőit is mindig barátsággal várjuk, s természetesen minden javaslatot szívesen veszünk!

 

Keszthely- Budapest 2012-06-25

dr. Szijártó István a Balaton Akadémia elnöke, a Százak Tanácsa ügyvivő elnöke

www.balatonakademia.hu, 0630-2378079, iszijarto@freemail.hu

 Vissza a lap tetejére