Vissza a nyitó oldalra


A Balaton Akadémia és a Százak Tanácsa

2012. május 11-12.-én Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban

TÁPLÁLKOZÁS és ÉLETMÓD konferenciát rendezett

IN MEMORIAM KOPP MÁRIA

 

Dr. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 2012. április 3-án hunyt el, életének 71. évében. Kopp Mária a Népesedési Kerekasztal szervezője volt, a nevéhez csaknem 180 tudományos közlemény fűződik.

Az idén március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült, a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért, több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként.

Munkáját 1988-ban és 2002-ben Nyírő Gyula-díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal, 2008-ban Polgári Magyarországért Díjjal, 2009-ben Prima-díjjal ismerték el. 2010-ben a magyarság egészségéért folytatott küzdelmükért - férjével, a 2009-ben elhunyt Skrabski Árpáddal együtt - Magyar Örökség-díjjal, valamint Stephanus-díjjal (irodalmi kategóriában) tüntették ki. 2011-ben Budapest díszpolgára lett.

A SZÁZAK TANÁCSA nagyra becsült tagja volt, emlékét őrizve, szellemi örökségét is ápolni kívánjuk. 

Védnökök

Dr. Fazekas Sándor a Vidékfejlesztés és dr. Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrások minisztere.

A tanácskozás a 2011. szeptemberi Siófokon rendezett ÉLELMISZERGAZDASÁGUNK helyzete és teendői konferencia folytatása. (ld. MINDENNAPI KENYERÜNK - MA című kötetünket)

Előadóink a helyes táplálkozás, az egészséges életmód szakemberei voltak.

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT BARÁTSÁGGAL HÍVTUNK ÉS VÁRTUNK!

A rendezvény péntek 16.00-tól szombat 13.00 ig tartott. A tanácskozás szakmai elnökei: dr. Andrásfalvy Bertalan, dr. Bardócz Zsuzsanna, dr. Kristóf Margit dr. Márai Géza, dr. Naszlady Attila, és dr. Szijártó István (általános elnök).

A tanácskozás támogatója a SIÓ-ECKES kft. és a HARTMANN-RICO Kft.

 

PROGRAM:

Péntek

16.00: Köszöntések Pálinkás Róbert Keszthely város alpolgármestere a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő. A Zala Megyei Közgyűlés elnöke

Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, az MTA doktora, a Pécsi Egyetem emeritus professzora. Kopp Mária nemzetmentő munkásságáról.

Dr. Gyaraky Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője – a Darányi-terv és élelmiszereink biztonsága.

Dr. Bardócz Zsuzsanna egyetemi tanár, az MTA doktora, Edinborough Élelmiszereink tápértékének változása.

Dr. Kovács József emeritus professzor Pannon Egy. Georgikon Kar Hagyományos lehetőségek a hazai élelmiszergazdaságban.

Dr. Márai Géza agrármérnök egyetemi docens Szent István Egyetem Gödöllő. Az életminőség jelentősége a táplálkozásban és a magatartásformákban.

Hornyák László közgazdász a Hartmann-Rico kft ügyvezető igazgatója. A magyar egészségügy kérdései európai összehasonlításban.

Dr. Lánszki Imre ökológus megjegyzések a GMO problémához.

Dr. Csepinszky Béla agrármérnök. Keszthely a talajművelés és a vízháztartás jelentősége.

Batta György Magyar Örökség - díjas költő.

Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész.

Közös vacsora (24 fő)

 

Szombat

9.30: a pénteki nap hozzászólásainak folytatása és összefoglalása (dr. Pentelényi Tamás, dr. Szabó Imre, dr. Naszlady Attila)

10.00: Dr. Naszlady Attila MTA doktor kardiológus a SOTE emeritus professzora –Az ÉLETMÓD és ÉLETMINŐSÉG alapkérdéseiről.

Dr. Kristóf Margit orvos, a Quantum Pharma Kft igazgatója - A helytelen táplálkozás okozta betegségeink és a lehetséges gyógymódok, a mediterrán étkezés.

Sallee Kereszturi Barbara humán-ökológus, polgármester (Hegymagas) – Az oktatás és a közösségek szerepe a tudatos egészségnevelésben.

Dr. Andrasofszky Barna főorvos, a Magyar Egészségügyi Társaság alapító örökös tiszteletbeli elnöke - Az egészségtan oktatásának fontossága.

Dr. Dobó Márta gyermekorvos, az Egészséges utódokért Alapítvány elnöke A családokat segítő gyakorlati teendők- egy új kezdeményezés.

Dr. Petro Kinga de Chalendar közgazdász Mégis kinek az élete?/Mégis kinek az érdeke?

Hozzászólások: (Gyimesi János, dr. Márai Géza, dr. Pentelényi Tamás)

De Chalendar Kata énekelt, Gráf Zsuzsanna a Magyar Örökség-díjas Angelica leánykar karvezetője (zongora) és Philippe de Chalendar karnagy, csellóművész Csajkovszkij és Kodály műveket adtak elő

A tanácskozás összefoglalása – állásfoglalás (dr.Szijártó István)

Közös ebéd (33 fő)

 

A kéziratok leadásának határideje május 30 (e-mail vagy CD)

 

Állásfoglalás

 

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban május 11-12.-én a Balaton Akadémia és a Százak Tanácsa által KOPP MÁRIA emlékére rendezett TÁPLÁLKOZÁS és ÉLETMÓD tanácskozás résztvevői fontosnak tartjuk, hogy a kormányzó politikai erők látókörének középpontjába polgártársaink többségének anyagi gondjai, a már-már végzetes politikai megosztottság mellett, kerüljön oda a drámaian felgyorsult népességfogyás, a magyarság aggasztó egészségi állapota, s keressenek hatékony megoldásokat.

Gazdasági bajainkon is könnyebben úrrá lennénk, ha nem fertőzné az egész társadalmat a súlyos erkölcsi válság. A vidékfejlesztés a nemzet erőinek újratermelése, emberi erőforrásaink megsokszorozása lehetne. Nagyra értékeljük a Kormány sok intézkedését, s átérezve a nemzeti értelmiség felelősségét véleményünkkel segíteni szeretnénk.

Aggodalmunkat fejezzük ki tudva, hogy a magyar történelemben még soha nem volt akkora a nagybirtok részaránya, mint ma. A Darányi – terv célkitűzéseit helyesnek tartjuk, azt támogatjuk, de a Nemzeti Földalap földbérleti juttatásai –információink szerint – nem a családi gazdálkodást szolgálják, hanem a nagybirtokok földalapjának további növelését, ezzel azok gazdálkodási monopóliumát növelik. A tanácskozás előadói adatok sokaságával bizonyították, hogy Európai Uniós összehasonlításban is aggasztó a helyzetünk a táplálkozás és népegészségügy minden területén. A közmédia nem, vagy csak részben, képes a nemzet súlyos gondjainak hiteles közvetítésére, s így nemzettársaink többsége nem érzékeli a valós helyzetet. „Veritas liberat vos!” – és nemcsak szabaddá, hanem megértőbbé is.

A nemzet fizikai - szellemi - lelki gyógyításának elkötelezettjeiként elvárjuk minden politikai erő összefogását a közélet megtisztítására. Számunkra Széchenyi máig érvényes nemzeti programot ad: „Egyesült erővel iparkodjunk azon, hogy Magyarországon egy ember se legyen kenyér és ruházat nélkül, födél és szakismeret nélkül és az erkölcsi műveltséget senki ne nélkülözze.”

Információ Dr. Szijártó István, iszijarto@freemail.hu, +36302378079

 Vissza a lap tetejére