Vissza a nyitó oldalra

Emlékeztető

 

a Balaton Akadémia aug. 9-én Keszthelyen, a Kastélyban tartott nyilvános tanulmányi napjáról.

 

Huszonhatan jöttünk össze 11 településről, hogy a meghívóban jelzett program szerint az utolsó találkozónk óta kiadott négy új könyvünket bemutassuk és ezekhez kapcsolódva két előadást meghallgassunk.

Papp Árpád négy éve halt meg Rá emlékeztünk elsősorban, s a találkozó mottója Nikiforosz Vrettakosz A TULIPÁN című verse, melyet Ő fordított.

„Mert hát megeshet, hogy az éj kellős közepén

betoppan hozzám Jézus Krisztus. Vagy első

unokaöccse. Esetleg

édesanyja húga, vagy édesapja.

Avagy egy bőrig ázott hegyipásztor,

akire ráesteledett. Kell hát ez a tartalék

fekhely otthonomban.

Bérleti díját egy életre előre kifizette nékem

maga az Isten:

belém ültetett egy fehér tulipánt – a szeretetet.”  

A halál lámpása világítja meg a legfontosabb dolgokat. (Prevelakisz) Az Ő elvesztésének napján született Csepinszky Miklós, a következő napokban születtek Szabó Flóra, Borzsák Benedek és Demény Márton unokáink, akiknek szülei keresztapjukként szerették Árpádot. Én ezt is az Ő életigenlésének, hite csodájának tekintem, itt maradott elárvult barátaira hagyott különleges lelki ajándéknak, értékes örökségnek.

Utolsó nyilvános szereplése itt volt a Kastélyban, Andrásfalvy Bertalannak magyarázta szenvedélyesen - Anteusz példáját idézve - az anyaföld megtartó erejét.

A József Attila verseit görögre fordító PEN-Club elnök N. Vrettakosz Költők című versét ajánlotta Carlos Montemayor kitűnő mexikói költő-esszéistának és Papp Árpádnak:

„Mi testvérekként egymás kabátját, kalapját

szemüvegét, cipőjét hordjuk. Úrvacsora kenyerét

osztogatjuk szét. Virágok vagyunk

Isten sivatagában.” (Kerék Imre fordítása)

dr. Bardócz Zsuzsanna könyvének legfontosabb üzenetét előadásaiból a jelenlevők ismerik, a Skóciában lévő professzor könyvéről ősszel újra beszélünk.

dr. Sallai Éva és dr. Kováts-Németh Mária az általam jegyzett köteteket méltató baráti szavai után hallgattuk meg dr. Andrásfalvy Bertalan professzor Úrnak a magyar történelmet átfogó nagy ívű előadását - melyet százezreknek kellett volna hallgatnia - szeretethiányos nemzetünk értékválságáról… majd dr. Kováts-Németh Mária professzor beszélt a nemzetpolitika alapkérdéséről a jó nevelésről és oktatásról, áttekintve és szemléletesen bemutatva egy évezred oktatásának –nevelésének - kulturális eredményeinek színe-javát.

Köszönöm a kitűnő előadásokat és a jelenlévők érdeklődését. (Az Andrásfalvy Bertalannal a találkozó után készített Sallai Éva interjút aug. 19.-én du. a Magyar Katolikus Rádió „Délutáni találkozások” műsorában hallgathatják.)

(A Balaton Akadémia legközelebbi rendezvénye a Kastélyban szeptemberben lesz, az időpontot honlapunkon jelezzük…)

 

barátsággal: Szijártó István

 Vissza a lap tetejére