Vissza a nyitó oldalra

Közhasznúsági jelentés a BALATON AKADÉMIA 2015-ben végzett munkájáról

 

Összejöveteleinket terveink szerint tartottuk meg Keszthelyen, Nagymaroson és Budapesten (12 és 56 fő közötti részvétellel) 2015 április 10.-i (Keszthely 19 résztvevő) közgyűlésünk óta öt kisebb és két nagyobb találkozónk és egy két napos konferenciánk volt. Ezt a június 5-6.-i konferenciát Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós a Balaton Akadémia elnöki és professzori Tanácsának tagja emlékére szerveztük a magyarság lelki állapotának bemutatását kérve előadóinktól. A rendezvényt támogatta a Magyar Művészeti Akadémia – ezúton is köszönjük. Az elhangzott kitűnő előadásokat szeretnénk megjelentetni a Százak Tanácsa fehér könyv sorozatában. (..Lélek, s szabad nép…- címmel) Andrásfalvy Bertalan, Pozsgay Imre, Spányi Antal, Sallai Éva, Náray Szabó Gábor, Albert Zsuzsa, Németh István Péter, Kellermayer Miklós, Németh Mária, Albert Gábor, Bene Éva, Bárdi László előadásait, Totth Elemér, Kovács József, Boros Erika felszólalásait hallgattuk meg. Pentelényi Tamás főorvos a világ nagy katedrálisait bemutató előadása és Szigetvári-Szatinger Krisztián mérnök- tanár a spanyol aranyháromszög városait bemutató kiváló előadásai is szépen egészítették ki a programokat. Philippe de Chalendar karnagy csellóművészt hallgattuk meg a két nap alatt több mint félszázan.

2015-ben adtuk ki a MÁSKOR könyvek sorozatában Bárdi László a coelibátusról írt könyvét, Kocsis István Báthory drámáját és V. Molnár László orosz-magyar kapcsolattörténeti tanulmányait. A SZENT GYÖRGY könyvek sorozatában Mándoki Andor a keresztény Európa védelmében írt cikkeit, Csapó Endre a Dél-keresztje alól küldött nemzetvédelmi írásait, Zétényi Zsolt a történelmi alkotmányról és Mózsa Szabolcs egészségügyünkről írt kötetét adtuk ki. Utánnyomást több kötetből készítettünk (Bardócz Zsuzsa, Andrásfalvy, Naszlady, Kisida, Sutarski, Szijártó) Az év során  hét könyv kiadását eredménynek tartjuk. Néhány kötetünk a kiadott másfélszázból már e-book-ként is olvasható.

Köszönet a munkánkat önzetlenül támogató barátainknak, az 1%-ot felajánlóknak, s munkával segítőknek. A már említett sikeres MMA pályázat mellett, a Hartmann –Hornyák László igazgató a Hunginvest - Petro Kálmán és Családja a Philotherm - Krakker Dezső, Mózsa Szabolcs, Csepinszky Béla, Németh István Péter, Kiss Zalán (honlap), Farkas Márta (pénzügyek) segítettek az elmúlt esztendőben. Köszönjük.

Ezúton is kérem a tagdíjbefizetéseket (2000 frt/év) s köszönöm a Kastély – Pálinkás Róbert igazgató és munkatársai és Keszthely városa – Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő képviselő urak bizalmát.

Terveink közül a legfontosabb 2016 június 10-11-én egy mini-konferencia melynek központjában a tavalyi konferencia előadásaiból készített kötet, s miután a Balaton Akadémia alapításának 25. esztendejét kezdjük, szeretnénk a Szent György könyvek 49 és 50. kötetét (ez utóbbi repertórium) s néhány ma még félkész munkát is közreadni. A Százak Tanácsa Alapítvány bejegyzéséig a Balaton Akadémia vállalta –Hornyák László segítségével – a Százak Tanácsa rendeltetésszerű működtetését, a honlap és könyvkiadás biztosítását (46 közös tagunk van). Köszönöm mindenki segítségét, s kérem ezt a továbbiakban is.

Sándor József sebészprofesszor elnökhelyettes és Farkas Márta közgazdász, könyvvizsgáló nevében is baráti kézszorítással:

Szijártó István elnök

2015.március 30.

(A közhasznúsági jelentést a Balaton Akadémia közgyűlése április 9.-én Farádon tartott ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.)

 Vissza a lap tetejére