Vissza a nyitó oldalra

Tisztelt Barátaim,

 

ápr. 5-én, kedden délelőtt Keszthelyen, a Kastélyban 9.00-kor (ismételve 9.30) a "Társaság a Balaton Akadémiáért Közhasznú Egyesület" febr. 12-én meghirdetett Közgyűlését tartjuk (melléklet a közhasznúsági beszámolók). Ezután beszélünk az április 3.-i választás eredményeiről és az orosz-ukrán háborúról. A korábban figyelmetekbe ajánlott anyagok: (Szőcs László írása MN Lugas, Dupka György interjú a Magyar Nemzetben ill. a korábbi évek Putyin interjúi - legutóbb a Macron elnökkel folytatott 6 órás tanácskozást követő sajtótájékoztatója, az ifjabb Biden és a mai USA kép, s persze a napi sajtó és internet-források) - és az aktuális helyzet (talán már béke lesz) ismeretében beszélni  a jövőről, a térség kilátásairól is, mert tudatlanságunknál csak az önbizalmunk nagyobb. Ezért adtam az "Előttünk egy nemzetnek sorsa áll” költői folytatását nyilvános tanulmányi napunk mottójául:

”Ha azt kivíttuk a mély süllyedésből…”

 

(úgy látjuk: történelmileg nem a Bidenek és Putyin közötti választás az egyetlen lehetősége a nemzetnek, s a régiónak.)

 

9.45 - (Beszélgetés kérdésekkel, feleletekkel dr. Salamon Konrád történész, egy.i tanár, dr. M.Kiss Sándor Széchenyi-díjas történész, prof.emeritus a Százak Tanácsa tagjai és dr Cséby Géza író,tiszteletbeli lengyel konzul)

11.10 - dr.Kováts-Németh Mária neveléstörténész és Király Béla filozófus  új könyvei (tanulmány és fordítás kötetek bemutatása), dr Zóka Péter filozófus, történész "Minerva pajzsa" c. kötetét, Németh István Péter Papp Árpádról írt Orfeusz Pannoniában című munkáját és Szijártó István "Jó  lesz egyszer emlékezni" c. a Százak Tanácsa  negyedszázadáról írott kötetét mutatjuk be.

12.20 - költészetnapi előzetesként -  dr. Cséby Géza és Németh István Péter költők, szerkesztők új verseikkel és Philippe de Chalendar karmester, csellóművész  zenével segítenek  lelkünk őrzésében.

 

Örülnénk ha jönnétek. Baráti kézszorítással: Szijártó István

 

Közhasznúsági jelentés

 

A Társaság a Balaton Akadémiáért Közhasznú Egyesület 2021 évi munkájáról.

 

A világjárvány okozta bezártságunkat kihasználtuk új könyvek írására, szerkesztésére és kiadására.

A kiadásunkban megjelenő öt könyvsorozatban a MÁSKOR könyvek 38. és 39. darabjai (Szijártó Attila : Szentpétervár - ahogyan 2019-ben láttuk és Béres Merse Máté: Az ötödik trianoni nemzedék) és a SZÁZAK TANÁCSA  könyvsorozatunk 2020 -évi  3 “karantén-kötetünk” részbeni utánnyomása és bemutatása és “ A nagyvilágon e kivül…” című  377 oldalas 54 szerzős kötetünk, melynek első 77 oldala az idén 30 éves Balaton Akadémia jubileumi konferenciájáról a többi 300 oldal nemzetünk helyzetéről szól.

(Külön köszönöm a Százak Tanácsa 42 tagjának a kötetben közölt írásait.) A járvány egy szelídebb szakaszában 2021 június 22-23.-án Keszthelyen a Kastélyban megtartottuk Közgyűlésünket, s tanácskozásunkat, melynek tárgya az volt, hogy mit tehetünk a civil társadalom képviseletében nemzetünk felemelkedéséért.

Shakespeare szavaival kértem előadóinkat, hozzászólásra vállalkozó barátainkat “ Nyelved országos ügyekről szónokoljon.”

(A kötetet - mely tartalmazza az előadásokat és hozzászólásokat, a szerzők tiszteletpéldányként, tagtársaink tagsági díjuk (2000 ft/év) illetve tagdíjhátralékuk befizetése után ingyen átvehetik.

A közgyűlés résztvevői kiadott könyveinket féláron vásárolhatják meg) Köszönettel tartozunk az elmúlt évben munkánkat támogató Hartmann-Rico Kft-nek -Hornyák László igazgató Úrnak - a számunkra találkozási alkalmakat biztosító Helikon Kastélymúzeumnak - Pálinkás Róbert igazgató Úrnak Tóthné Mezőfi Agátának és munkatársaiknak. Köszönjük hogy 1%-al, munkával és együttes gondolkodással többen segítettétek a világjárvány alatt is a Balaton Akadémiát.

Várhelyi György szobrászművész emlékérmével köszöntük meg Keszthely városának, Zala megyének és jelképesen a Hazának az elmúlt három évtizedet.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet támogatta a Százak Tanácsa negyedszázados történetét bemutató kötet megírását és kiadását, melyet áprilisi közgyűlésünk résztvevői számára már kézbe adhatunk.

A Számvevők Kft, Farkas Márta könyvvizsgálónk elkészítette jelentésem pénzügyi mellékletét, melynek 2022 április 5-i elfogadását kérjük tagjainktól. (Az évet nyereséggel zártuk.)

 

A közgyűlés kezdete ápr. 5 kedd, 9.00 határozatképtelenség esetén az ismételt kezdés 9.30. helyszín: a Helikon Kastélymúzem Keszthely, Kastély u. 1.

 

Prof. Sándor József sebészprofesszor (elnökhelyettes) és May Attila építészmérnök (titkár) nevében is barátsággal:

dr. Szijártó István (elnök)

2022. február. 12.

 Vissza a lap tetejére